fbpx

Dit is hoe ik mijn doelen behaal. En jij kan dit ook.

Veel ondernemers die mij benaderen, hebben het gevoel dat ze geleefd worden. Ze werken zich een slag in de rondte, maar toch vragen ze zich soms aan het einde van de dag af: “wat heb ik nu eigenlijk de hele dag gedaan?”.

Als je elke dag van taakje naar taakje leeft dan is er natuurlijk ook maar weinig ruimte om strategisch na te denken over “the big picture”.

En dit soort gehaaste dagen worden voor je het weet hectische weken.

En zo is er opeens weer een kwartaal voorbij en ben je eigenlijk nog steeds geen stap verder gekomen.

Als je echt stappen wil maken met je bedrijf dan is het niet genoeg om alleen maar als een malle to-do’s af te gaan vinken van je to-do list.

Er is meer nodig.

En dat is dus waarom ik zo’n fan ben van een Weekly Review.

Een Weekly Review is een wekelijks moment waarbij je terugkijkt naar de voorgaande week. Je reflecteert op wat er wel en niet goed is gegaan en je stelt het plan op voor de komende week. Ik plan hier meestal een half uurtje voor in.

Het is het moment waarop je weer even kijkt naar de doelen die je jezelf had gesteld Je reflecteert of je dagelijkse bezigheden wel echt bijdragen aan die doelen. Het doel van deze review is om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar jezelf de vraag stelt: “wat heb ik in vredesnaam al die tijd gedaan?”

3 onderdelen

Er zijn heel veel verschillende varianten van de Weekly Review en er is heel veel over geschreven. Een bekende variant komt van David Allen in zijn boek ‘Getting Things Done’. Hij breekt de Weekly Review op in 3 onderdelen:

1. Get clear: alle losse eindjes afronden (bijvoorbeeld: verzamelen van al je losse notities op één plek).

2. Get current: zorg ervoor dat alles up to date is. Bijvoorbeeld:

  • je digitale to-do list op prioriteit ordenen,
  • sales/lead trackers bijwerken,
  • check je agenda op afspraken van afgelopen week om te controleren of hier niets meer open staat,
  • kijk naar de komende week en check of alle voorbereidende activiteiten in je to-do list staan,
  • check je projectplanningen voor grotere projecten.

3. Get creative: denk na over nieuwe ideeën en hoe je deze in de komende weken kan inplannen.

Of je nu exact deze stappen doorloopt of dat je jouw eigen draai er aan geeft, uiteindelijk gaat een Weekly Review je tijd besparen.

Omdat je jezelf scherp gaat houden.

Doordat je elke week gaat reflecteren is de kans kleiner dat jij je laat afleiden. Want de meeste ondernemers die ik ken worden vaak afgeleid door hun eigen briljante ingevingen 😊.

Door elke week even stil te staan bij je doelen, voorkom je dat je afgeleid wordt door de 1001 geniale ideeën die elke dag door je hoofd heen schieten.

Ik ben benieuwd, is een Weekly Review iets wat voor jou zou kunnen werken? 

Dit vind je misschien ook interessant...