De meeste creatieve ondernemers die ik spreek, lopen over van ideeën en dromen. Dat is in mijn ogen ook de kracht van veel succesvolle ondernemers: ze zijn visionair en ze zijn goed in innovatieve concepten ontwikkelen. Ze kunnen echt iets eigens neerzetten waar ze volledig hun eigen draai aan geven.
Tegelijkertijd kan het ook een valkuil zijn. Want veel mensen hebben juist veel te veel ideeën! En kunnen niet kiezen waar ze mee zullen starten. Of ze starten wel met een nieuw project, maar raken heel snel alweer afgeleid door een andere interessante ingeving en willen hier dan mee aan de slag gaan. Waardoor ze dan hun eerste project weer uit het oog verliezen. Eeuwig zonde natuurlijk, want zo krijg je uiteindelijk niet veel gedaan!
Daarom deel ik in deze blogpost hoe je ervoor kan zorgen dat je nu eindelijk wél werk gaat maken van die dromen en ambitieuze ideeën die je hebt.
Stap 1: Bedenk voor jezelf waar je over 5 jaar wil staan
Je wil ervoor zorgen dat je doelgericht bezig bent met de nieuwe producten die je ontwikkelt voor je bedrijf. Wat ik vaak zie is dat mensen enthousiast worden van heel veel dingen, maar dat niet die ideeën hen ook daadwerkelijk dichter bij hun grotere visie of doel gaan brengen.
Dus stel jij bent sprekerscoach en je helpt mensen om beter te spreken voor een publiek. En jij wil eigenlijk over 3 jaar alleen nog maar online producten, dus misschien wil jij wel allerlei online cursussen ontwikkelen over spreken of je wil een e-book schrijven. Dan kan het misschien een keuze zijn om minder te gaan focussen op ‘live’ workshops voor bedrijven, maar je tijd te gaan besteden aan het ontwikkelen van die nieuwe producten. Ook al ben je soms gevleid omdat je gevraagd wordt voor die ‘live’ workshops.
Maar om deze afweging te kunnen maken helpt het dus wel als je duidelijk hebt voor jezelf waar je over een paar jaar wil staan. Zodat je hier ook naartoe kan gaan werken. Zodat je ook weet WAAR je je aandacht op moet focussen. Om dit duidelijk te krijgen kan het helpen om te bedenken waar je over 3 of over 5 jaar wil staan.
Hieronder een paar vragen om je op weg te helpen:
- Wat zou je doen als je niet zou kunnen falen?
- Hoe zou een enorm succesvol jaar eruit zien?
- Hoe ziet een dag uit je ideale leven eruit?
- Dit zou heel tof zijn:
Pro tip: maak een visionboard! Ik vind het heel handig om dit te doen in Canva en dan op te slaan als achtergrond van mijn desktop of telefoon. Je kan natuurlijk ook een fysiek visionboard maken van tijdschriftenknipsels. Zorg ervoor dat je visionboard goed in zicht is zodat je er dagelijks aan wordt herinnerd!
Stap 2: Schrijf ALLE je business ideeën op
Nu ga je echt AL je ideeën opschrijven. Probeer niet te denken wat er wel of niet realistisch is, want dan ga je jezelf echt beperken in je creativiteit. De bedoeling is juist dat we nu de braindump doen van alles wat er door je hoofd spookt wat je wel interessant lijkt om te doen. Dus denk jij er wel eens over na om een podcast te starten? Schrijf het op! Je wil Bekende Nederlanders interviewen over hun uitdagingen op gebied X en hier over gaan bloggen? Zet het in de lijst! Je zou wel graag eens in de media komen met je product? Al deze ideeën en projectjes ga je in een lijstje zetten.
Stap 3: Schrap van de lijst, de business projecten die niet bijdragen aan waar je over 5 jaar wil staan
Yep, we gaan zaken van de lijst afhalen. Kill your darlings, zoals ze het noemen. Maar niet getreurd, je kan ze natuurlijk nog in een apart lijstje bewaren voor ideeen waar je later een keer mee aan de slag wil gaan.
Stap 4: Bedenk welke 3 ideeën het meeste bijdragen aan het doel waar je over jaar wil staan.
Probeer te identificeren welke 3 ideeën je het snelste bij jou grotere doel zullen brengen. Schrijf ook op waarom of hoe deze projecten je bij je 5 jaren visie zullen brengen.
Stap 5: Kies één project dat realistisch en haalbaar is
Ja, we gaan wéér kiezen! Dit is soms het moeilijkste, maar je kan nu eenmaal niet alles tegelijkertijd doen. En ik ben er heilig van overtuigd dat door je te focussen op één ding tegelijkertijd je veel sneller vooruitgang gaat boeken.
In het boek ‘The One Thing’ stellen de schrijvers zich de vraag: “what is the one thing I can do, such that by doing it, everything else will be easier or unneccesary?”. Dit vind ik zelf een enorm sterke vraag omdat het je echt in staat stelt om datgene te kiezen wat het grootste verschil gaat maken in je bedrijf.
Als jij nou moeite hebt met kiezen, vergeet dan niet dat je natuurlijk zodra je je eerste project hebt afgerond, kan starten met een volgend project.
Stap 6: Schrijf voor dit project ALLE stappen op die moet zetten om het project af te ronden
Schrijf echt alles uit in actiegerichte stappen. Met actiegericht bedoel ik stappen die een werkwoord bevatten. Dus in plaats van ‘instagram post’ schrijf je ‘instagram post creeren’. Hierdoor maak je het makkelijker voor jezelf als je er straks daadwerkelijk mee aan de slag gaat, want je hoeft niet meer na te denken wat je ook al weer precies moest doen (dit is trouwens ook een goede tip voor als je je to-do list gaat schrijven). Dit maakt het ook makkelijker als je met een team of met freelancers gaat werken, want een ander zal misschien niet goed begrijpen wat jij bedoelt met alleen steekwoorden.
Stap 7: Bedenk voor elke stap hoeveel tijd je nodig hebt
Probeer een realistische tijdsinschatting te maken. Onthoud: over het algemeen onderschatten we vaak hoeveel tijd we voor een taak nodig hebben. Zorg er dus voor dat je het ruim neemt!
Stap 8: Reserveer in je AGENDA wanneer je aan elke stap gaat werken
Reserveer tijd in je agenda – ik raad aan om dit te doen in blokken van 2 a 3 uur – om aan je project te werken.
Stap 9: Plan in je AGENDA een wekelijks reflectiemoment
Ik vind het handig om aan het einde van de week een half uurtje in te plannen waarbij ik evalueer hoe ik ervoor sta. Loop ik op schema? Wat ging er goed, wat kon beter. Zijn er zaken waarbij ik misschien te ambitieus was in mijn planning? Je kan dan ook direct je planning bijsturen.
Stap 10: DOEN
Met alleen een planning zijn we er natuurlijk nog niet 😊 Want het allerbelangrijkste is natuurlijk om het daadwerkelijk te gaan DOEN!
Stap 11: Celebrate: vier dat je je project hebt afgerond!
Deze stap wordt ook nog vaak vergeten: vier je successen! Dus beloon jezelf als je iets hebt afgerond of hebt neergezet! Vaak gaan we al direct door naar het volgende project, maar juist het even erbij stilstaan zorgt voor hernieuwde energie en motivatie.




