fbpx

Uitstelgedrag: 3 simpele tips om minder uit te stellen

Uitstelgedrag, we kennen het helaas allemaal wel eens. Taken die keer op keer terugkomen op de to-do list, en nooit worden afgestreept…

Laat ik vooropstellen dat er volgens mij genoeg taken zijn die wegens zeer goede redenen worden uitgesteld! Soms heb je gewoon nog niet genoeg informatie, moet je eerst iets plannen, of zijn er gewoonweg andere prioriteiten.

Maar we weten allemaal ook dat het juist soms de belangrijkste taken zijn die we neigen uit te stellen, en juist die moeten we zien aan te pakken!

Wat mij heel erg heeft geholpen, is het inzicht dat uitstelgedrag een gewoonte is, en geen eigenschap die intrinsiek in een persoonlijkheid zit. En dat is goed nieuws, gewoontes kan je namelijk aanpassen! En zodra je er naar gaat kijken met de bril dat het een gewoonte is en geen eigenschap, wordt dat aanpassen ook veel makkelijker. In dit artikel deel ik 3 simpele tips die mij helpen om minder uit te stellen.

1. Slice the elephant

Soms is de reden dat je niet aan een taak begint, omdat je gewoon ‘overwhelmed’ bent door hoe groot de taak is. Ofwel is het een enorm grote taak ofwel heb je nog niet de juiste kennis en kunde in huis om te weten hoe je dit eigenlijk moet aanpakken. En dat zorgt weer voor uitstelgedrag. In dat geval helpt het voor mij altijd goed om de taak te ‘ontleden’ in kleinere, behapbare taakjes. Stel, je bent net verhuisd en je moet nog ontzettend veel zaken afronden in je huis. Zo kan je bijvoorbeeld de taak ‘kinderkamer afmaken’ onderverdelen in allemaal kleinere taakjes:

  • Kast van zolder naar beneden halen
  • Kast in elkaar zetten
  • Gordijnen ophalen uit de winkel
  • Gordijnroede ophangen
  • Gordijnen ophangen
  • Etc.

Dit is ook een manier om je onderbewuste als het ware een beetje voor de gek te houden. Doordat het allemaal kleine taakjes zijn, wordt het opeens niet meer zo’n opgave om er aan te beginnen. En het geeft een goed gevoel om snel zaken te kunnen afstrepen van de to-do list.

2.Hang er een tijdsduur aan

Soms helpt het ook om per taak in de lijst, aan te geven hoeveel tijd je inschat dat het kost. Zo kan je ook een inschatting maken van wat de ‘snellere’ en ‘langere’ taken zijn. Het maakt het dan makkelijker om er aan te beginnen

3.Zet het in de agenda

Na stap 1 en 2, ga ik altijd over tot plannen. Ik block letterlijk de nodige tijd in mijn agenda om die taak dan uit te voeren. Het staat dan als het ware ‘vast’ en zo maak ik het voor mezelf moeilijker om het uit te stellen. Dit geldt helemaal voor taken die je samen met iemand gepland hebt. Wanneer je dan samen een uur in de agenda reserveert om aan die bepaalde taak te werken, is er ook een soort sociale controle om het daadwerkelijk te gaan doen.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook mijn artikel ‘3 tips voor een betere to-do list’ .

*Ben jij op zoek naar manieren om nog slimmer om te gaan met je tijd? Download dan hieronder de gratis gids: ‘Hack je workflows’. Hierin deel ik 3 bewezen strategieën om meer tijd over te houden in je bedrijf 👇.

Dit vind je misschien ook interessant...