fbpx

Eerste hulp bij perfectionisme: werk in blokken van 25 minuten

Heb jij ook wel eens gevoel dat sommige taken nooit echt ‘af’ zijn? Je kan altijd nog wel meer sleutelen aan die blogpost. Je kan misschien nét nog iets meer waarde stoppen in die ene email. Je salespagina kan altijd nog wel beter of sterker.

Dan zou het zomaar eens kunnen dat je last hebt van een van de grootste tijdsvreters: perfectionisme.

Door de jaren heen heb ik een aantal methodes en manieren van werken leren kennen die helpen bij pefectionisme. Eén daarvan is de Pomodoro methode: een super simpele, maar extreem effectieve manier van werken.

Wat is de pomodoro methode?

Bij de Pomodoro methode werk je steeds in blokken van 25 minuten. Je zet een timer op 25 minuten, je gaat werken, en na die 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Na 4 Pomodoro’s neem je iets langer pauze.

Waarom werkt dit zo goed?

Je dwingt jezelf om iets af te krijgen in 25 minuten. Doordat je een timer zet, creeer je een soort commitment naar jezelf toe dat het ook daadwerkelijk af moet zijn binnen die tijd.

Bovendien is het ook makkelijker om afleidingen uit te schakelen. Als ik weet dat ik mezelf nu ‘slechts’ 25 minuten ga focussen op een taak en dat ik daarna weer even een break heb – en bijvoorbeeld op mijn telefoon mag kijken – is het veel makkelijker om mezelf 100% te concentreren.

Daarnaast werkt het goed omdat je ook pauzes inplant. Op zich zou je natuurlijk wel iets langer dan 25 minuten jezelf kunnen focussen, maar het risico is er dan dat je maar door en door gaat. Met deze methode dwing je jezelf om even rust te pakken, waardoor je op de lange termijn meer gedaan gaat krijgen.

Zo ga je met de Pomodoro methode aan de slag:
  1. Stel een lijst van taken op
  2. Zet de taken in volgorde van prioriteit (dit kan je bijvoorbeeld doen met de 80/20 regel of met de Eisenhower matrix)
  3. Bedenk voor elke taak hoeveel pomodoro’s je nodig hebt
  4. Zet je timer op 25 minuten
  5. Aan de slag!

Je kan de Pomodoro methode ook heel makkelijk combineren met timeblocking. Dan reserveer je steeds blokken van 25 minuten in je agenda om ergens gefocust aan te werken.

Dit vind je misschien ook interessant...