fbpx

7 tips om je aan je planning te houden

Ik ben een enorme fan van plannen. Het zorgt er gewoon voor dat je veel meer dingen gedaan krijgt. En dat je je doelen gaat bereiken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je je consistent aan je planning blijft houden? Want we kennen allemaal die momenten dat je gewoon lakser wordt, je even afgeleid raakt of dat je te veel andere dingen aan je hoofd hebt.

In de afgelopen jaren heb ik een aantal manieren gevonden die mij enorm goed helpen om me aan mijn planning te houden. In deze blogpost deel ik de 7 belangrijkste tips!

1. Zorg voor een haalbare planning

De allerbelangrijkste tip is dat je planning in eerste instantie natuurlijk realistisch moet zijn. Misschien ben jij wel veel te optimistisch over wat je kan in een dag, en heb je veel te strak gepland. Tony Crabbe noemt dit in zijn boek ‘Nooit meer te druk’ de planning fallacy: over het algemeen overschatten we hoeveel we kunnen doen. Dat betekent dat we denken dat we véél meer kunnen doen dan we eigenlijk kunnen in een bepaalde tijd. Vaak is het zelfs zo dat we voor anderen wel goede tijdsinschattingen kunnen maken, maar niet voor onszelf.

2. Mindset: je bent in control

Soms kruipen we iets te veel in de slachtoffer rol: “ik heb er gewoon echt geen tijd voor!”. Maar het is belangrijk om jezelf te realiseren waarom je je planning hebt gemaakt: dat is omdat je vooruit wil komen en je doelen wil bereiken! Ben je nou een bedrijf aan het runnen of is het een hobby? Zorg ervoor dat je jezelf serieus neemt. Een vraag die mij altijd helpt, die ik van Marie Forleo heb is : “hoe zou ik me gedragen als ik de beste was in mijn vak?”. De meest succesvolle mensen zijn natuurlijk niet aan het lanterfanteren en hun planning aan het negeren.

3. Zorg voor een accountability partner

Je kan ook kijken of je een accountability partner kan vinden. Een vriend of vriendin die ook ondernemer is, of iemand anders die in een vergelijkbaar schuitje zit. Dan kan je bijvoorbeeld aan het begin van de week je planning met elkaar delen en aan het einde van de week opvolgen of je ook daadwerkelijk alles hebt gedaan.

4. Zorg ervoor dat je doel helder is

Het helpt enorm als je weet waar je het voor doet. Dat motiveert gewoon. Ik ben daarom ook echt een fan van vision boards, omdat dit visueel maakt waar je naartoe wil gaan. Een tip is om je vision board als een collage in Canva te maken en dit dan als screensaver op je laptop te zetten of als achtergrond van je desktop. Of bijvoorbeeld als achtergrond op je telefoon. Zo weet je zeker dat je dagelijks wordt herinnerd aan waar je het voor doet.

5. Zorg voor een reflectiemoment

Het hebben van een evaluatiemoment werkt enorm goed. Zelf combineer ik dit altijd met het plannen van de volgende week, op vrijdagmiddag. Dan reflecteer ik ook even terug op de afgelopen week en stel ik mezelf de vraag hoe het allemaal is gegaan. Wat ging er goed, wat ging er niet goed, wat kan beter? Zo houd ik mezelf een beetje accountable maar kan ik ook misschien mijn planning voor de toekomst bijschaven als ik bijvoorbeeld gewoon te ambitieus ben geweest in mijn planning.

6. Maak je planning zichtbaar: zorg dat je je digitale agenda of fysieke planner altijd open hebt

Ik werk zelf alleen met een digitale agenda. Deze heb ik ALTIJD open staan. Samen met de app waarin ik mijn taken bij houd (momenteel gebruik ik hiervoor Trello). Maar voor een fysieke planner is dit natuurlijk niet anders. Door het open te hebben vergroot je de kans dat je ook daadwerkelijk gaat doen wat je hebt ingepland, want het wordt zichtbaar en je wordt er aan herinnerd.

7. Zorg ook voor voldoende rust!

Een valkuil die ik zelf heb is om veel te veel te willen doen in een week, waardoor ik uiteindelijk niet meer genoeg tijd heb voor mezelf of om leuke dingen te doen. En daardoor raakt de motivatie dan soms een beetje zoek. Het helpt om ook bewust rustmomenten in te plannen waarop je niet aan het werken bent, zodat je ook echt kan ‘opladen’ en met volle energie weer aan het werk kan!

Dit vind je misschien ook interessant...