Heb je wel eens van die ochtenden dat je achter je laptop kruipt en je eigenlijk niet helemaal weet met welke taak je zal beginnen?
Je hebt enorm ambitieuze plannen, je vision board loopt over van de doelen, maar hoewel je vol zit met ideeën is het op de een of andere manier niet helemaal duidelijk wát je precies moet gaan doen om die doelen te gaan behalen. En aan het einde van de maand kijk je weer terug op een drukke maand die vol was met afspraken en allerlei dingen die tussendoor kwamen, maar van die ambitieuze plannen die je had is nog niets terecht gekomen. Je neemt jezelf voor: in de komende maanden ga je er wel mee aan de slag. Dan ga je eindelijk je website weer even helemaal reviewen en opschonen. Ga je eindelijk eens die cursus afmaken die je al een tijdje geleden gekocht hebt. Ga je eindelijk beginnen met je nieuwe online cursus die je wil gaan maken. Totdat je je realiseert dat je al deze dingen al weken en maanden aan het opschuiven bent, en telkens komt het er niet van.. ☹
Wel, cry no more. Want in deze blogpost ga ik het stappenplan met je delen waardoor je ervoor zorgt dat je dit kwartaal super productief bezig bent en je doelen gaat behalen.
1. Kies!
Eén van de grootste redenen waarom mensen niet aan de slag gaan met hun projecten of doelen is omdat ze simpelweg teveel projecten in hun hoofd hebben. Je wil én een ebook schrijven, én een webinar gaan geven, én een online cursus opzetten… van het idee alleen al raak je volledig gestressed, want waar begin je?! Je moet dus keuzes gaan maken en je gaan focussen. Of zoals Gary Keller het mooi verwoordt in zijn boek The One Thing:
“It is not that we have too little time to do all the things we need to do , it is that we feel the need to do too many things in the time we have.”
(The One Thing is een geweldig boek trouwens als het gaat over focus. Om mijn volledige review van dit boek te lezen, klik dan hier)
Als je nou niet goed weet hoe je je kwartaaldoelen moet kiezen, kijk dan eens naar je jaardoel. Wat moet je elk kwartaal bereiken om je jaardoel te behalen?
Daarnaast helpt het om bij het kiezen van je doelen ook goed rekening te houden met je agenda. Staan er vakanties gepland dit kwartaal of staan er veel feestdagen gepland? Dan zal je waarschijnlijk minder tijd hebben, en is het handig om een doel te kiezen wat je alsnog realistisch kan halen in deze periode.
Zorg ervoor dat je dus niet meer dan 3 zaken kiest waar je je dit kwartaal op wil richten, of dit nu een volledige review is van je website, het zoeken en aannemen van een VA, je sales funnel op orde maken, het plan uitschrijven voor je online cursus… zorg ervoor dat je niet te veel doelen of projecten kiest.
2. Schrijf per doel ALLE stappen op die je moet doen om dat doel te behalen
En als ik zeg alles, bedoel ik ook daadwerkelijk ALLES. Je gaat je grotere project volledig in kleine stukjes opbreken. Echt álles moet je opschrijven. Dus stel jouw doel voor deze maand is om je website volledig te reviewen en eventueel te herschrijven waar nodig. Je kan dit dan opbreken in een aantal mini projecten:
- Review Over Mij Pagina
- Review Homepage
- Review salespagina 1
- Review salespagina 2
- Review blogposts
- …
Elk van deze mini projecten kan je dan ook weer opbreken in kleinere stapjes. Bijvoorbeeld voor het reviewen van je Over Mij pagina:
- Research doen over hoe je het beste een Over Mij pagina kan schrijven (blogs, youtube)
- Printen huidige Over Mij Pagina
- Lezen huidige Over Mij pagina
- Highlight welke alinea’s anders moeten
- Herschrijf Over Mij Pagina als concept
- Zoek nieuwe afbeeldingen voor Over Mij Pagina
- Concept in wordpress plaatsen
- Concept reviewen
- Nieuwe pagina publiceren
Zie je hoe ik hier in elk actiepunt een werkwoord gebruik? Dat is een van de hacks die mij het meeste heeft geholpen als het gaat om to-do lists. Je zorgt er op die manier namelijk voor dat elk actiepunt een afzonderlijke handeling is. Ook maak je het gewoon makkelijker voor jezelf om de actiepunten uit te gaan voeren. Je hoeft er namelijk echt niet meer over na te denken.
3. Bundel gelijkaardige taken
Bekijk al je actiepunten van al de mini projectjes die je hebt opgeschreven. Zitten er zaken tussen die op elkaar lijken? Taken die qua handeling en taak heel gelijkaardig zijn? Je zal waarschijnlijk zien dat er bepaalde dingen zijn die je in dezelfde categorie kan zetten. Bijvoorbeeld: printen. Misschien vind je het prettig om je pagina’s te reviewen op een fysiek papier en hier met een marker en pen eerst opmerkingen bij te schrijven. In dat geval is het logisch dat je alle taken die te maken hebben met printen gaat batchen. Anders moet je steeds weer opnieuw je printer aanzetten, papier er in doen, etc. Zo verlies je tijd.
Maar hetzelfde geldt ook voor de andere handelingen. Bijvoorbeeld het zoeken van nieuwe afbeeldingen. Het is logisch dat je dit voor alle pagina’s in één keer doet, zo hoef je maar een keer naar de stock foto sites te gaan. Ook zul je merken dat je in een soort creatieve flow komt als je je puur en alleen even een uur hiermee bezig bent, in plaats van dat je steeds aan het switchen bent van schrijven, naar afbeeldingen zoeken, naar iets plaatsen op je site.
4. Bekijk welke taken het belangrijkst en meest urgent zijn
Ok, als het goed is heb je nu een superlange lijst met acties! Kijk er eens kritisch naar en bedenk of alles echt nodig is of dat er dingen zijn die je naar de volgende maand kan verplaatsen.
Dan ga je alles in een volgorde zetten van prioriteit (je kan dit bijvoorbeeld doen met de 80/20 regel). Dus de belangrijkste of urgentste taken zet je bovenaan (ik gebruik hier trouwens meestal een digitale app zoals Trello voor, omdat je hier makkelijk taken kan verslepen, maar je kan dit natuurlijk net zo goed met pen en papier doen).
Naast de taken, ga je opschrijven hoeveel tijd je denkt dat je nodig hebt per taak. Wees realistisch, want je hebt er niets aan als je hier te optimistisch bent en je uiteindelijk gaat stressen omdat je tijd tekort hebt!
5. Zet alles in je agenda
Dit is de simpelste stap, nu ga je je taken in je agenda zetten voor dit kwartaal! Ik doe dit zelf meestal op wekelijkse basis – zie hiervoor ook dit artikel over hoe je handig je agenda kan indelen.
Natuurlijk is dit geen garantie dat je deze doelen ook gaat behalen. Je moet het namelijk niet alleen plannen maar ook gewoon gaan doen. Maar doordat je zo’n planning hebt gemaakt, is de kans echt veel en veel groter dat je het ook daadwerkelijk gáát doen, omdat het telkens super duidelijk is wat de stappen zijn die je moet nemen.
6. Plan evaluatiemomenten in
Vergeet niet om momenten in te plannen om te evalueren of je nog on track bent. Bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks, zodat je op tijd kan bijsturen als het nodig is. Gebruik dit moment om te kijken waar je staat in je planning. Lig je goed op schema? Wat gaat er goed, wat kan beter? Waar moet de planning worden aangepast? En als je niet op schema ligt, hoe komt dat? Op deze manier zorg je ervoor dat je niet te veel af kan gaan wijken van je planning, zodat je straks aan het einde van het kwartaal tevreden kan terugkijken op projecten die je daadwerkelijk hebt afgerond.



