fbpx

Wat een hamburger ons kan leren over tijd creëren

meer tijd

“Hoe zorg ik voor meer uren in mijn dag?!” Het is één van de vragen die ik enorm veel hoor bij de ondernemers die ik spreek. En ik begrijp het ook. Want als je een beetje op mij lijkt, loop je over van de ideeën voor nieuwe producten, projecten en samenwerkingen. Alleen ontbreekt het je simpelweg aan de tijd om die ideeën daadwerkelijk uit te gaan voeren.

En dat is zo jammer, want het zijn meestal die toffe ideeën die je bedrijf daadwerkelijk meer omzet gaan brengen, meer klanten gaan bezorgen of je bedrijf op een andere manier laten groeien! Daarom is het dus zo belangrijk dat we tijd gaan creëren voor die ideeën. Tijd waarin je deze projecten kan gaan uitwerken, waarin je met 100% focus jezelf ergens in kan storten. Zodat je niet alleen maar de toko draaiende aan het houden bent, maar ook daadwerkelijk jezelf kan storten op de dingen die je echt verder gaan brengen.

Processen en workflows

Maar waar vinden we die tijd dan? Het antwoord ligt voor je neus, namelijk in al je dagelijkse werk! Onbewust heb jij met alles wat je doet bepaalde processen en workflows die je toepast. En meestal kan dat véél efficiënter en handiger.

Iemand die ontzettend beroemd is geworden met het implementeren van gestandaardiseerde processen (Standard Operating Procedures of SOPs) is Ray Kroc. Dit is de ondernemer die van de McDonalds keten een wereldwijde franchise heeft gemaakt (als je de film ‘The Founder’ hebt gezien weet je wat ik bedoel, zo niet, zeker een aanrader!). Deze man wist door het optimaliseren van de interne processen en workflows de bereidingstijd van een hamburger te verminderen van 10 minuten naar 60 seconden (!).

En dit deed hij dus door alle handelingen voor het bereiden van die hamburger te standaardiseren en op de schrijven in een handboek. Een handboek dat blijkbaar 75 pagina’s had. Hierin stonden dus de exacte hoeveelheden, de verpakkingen, al die zaken.

Naast het voordeel van de tijdswinst, was er voor hem nog een ander voordeel. Hij had namelijk te maken met zeer veel verloop onder zijn personeel (er werkten veel studenten). Op deze manier wist hij zeker dat hij altijd exact dezelfde kwaliteit leverde. En dat is natuurlijk nog steeds zo! Want je kan zeggen wat je wil, maar waar je ook ter wereld een hamburger in een McDonalds zaak bestelt, je weet precies wat je kan verwachten.

Wat kan jij standaardiseren?

Dus, denk hier eens over na als je weer eens op zoek bent naar meer tijd: welke terugkerende processen heb jij in je bedrijf die je nog niet gestandaardiseerd hebt? Waarvoor zou je allemaal een checklist of draaiboek uit kunnen schrijven? Ik denk bijvoorbeeld aan een onboarding proces, een offboarding proces, het verwelkomen van nieuwe medewerkers… Kijk eens naar die processen en begin eens op te schrijven wat alle verschillende stappen zijn. Je zult zien dat als je eenmaal alle stappen gaat analyseren, je heel wat dingen eigenlijk slimmer en sneller kunt aanpakken :).

Gratis kennismaking

Benieuwd hoe je dit exact aanpakt? Met welke processen je het beste kan beginnen en waar je grootste tijdslek zit? Laten we eens in gesprek gaan.

Vertel ik je waar je kansen liggen en hoe je zo snel mogelijk dat doel kan bereiken. Je kunt hieronder een gratis kennismakingsgesprek inboeken waarin ik met je meedenk over jouw specifieke situatie. Volledig vrijblijvend uiteraard.

Dit vind je misschien ook interessant...