fbpx

In 5 maanden naar meer klanten en omzet, zonder jezelf over de kop te werken

De Focus & Grow Mastermind

Ben jij nog niet zo lang geleden begonnen met ondernemen als dienstverlener of wil je hier binnenkort mee beginnen? Óf ben je misschien al wel een tijdje bezig maar kan je nog niet zonder financiële stress van je bedrijf leven?

De Focus & Grow Mastermind is een programma van 5 maanden waarin ik jou samen met andere ondernemers help groeien naar meer klanten en meer omzet zonder in te leveren op tijd, vrijheid en energie. Met focus, een concreet plan, en actie. Ga van ongeleid projectiel naar gefocuste ondernemer die de baas is van een winstgevende en bloeiende onderneming.

Ben jij klaar voor Focus & Grow?

Je krijgt na aanmelding direct toegang tot alle trainingen.

Ga van overwerkte hustler naar een gefocuste ondernemer met een plan.

“Van tevoren twijfelde ik even. Ik had al een business coaching traject gedaan en ik wist niet goed of ik nog wel veel nieuws zou leren.

Maar de ervaring was SUPER GOED!

Ik heb echt heel veel bijgeleerd, en de werkboeken uit het programma zijn ook echt TOP om het zelf te gaan toepassen en uitzoeken voor je eigen bedrijf. Merel gaf me veel nieuwe, waardevolle inzichten over o.a. business fundamenten. Alle topics worden heel diepgaand behandeld, dus ik heb ontzettend veel geleerd! Dankzij Merel heb ik mijn nieuw aanbod gelanceerd – geen uitstelgedrag, maar actie!!

Ik heb de Focus & Grow Mastermind ook al aan meerdere mensen aanbevolen!

-Britta Lahaye, fotografe, @brittalahayefotografie, www.brittalahayefotografie.be

Herken je dit?

◆ Je wil een mooi bedrijf neerzetten waarmee je iets toevoegt aan de wereld. En je wil hier op zijn minst gewoon normaal mee kunnen verdienen. Maar stiekem ben je ook wel wat ambitieuzer dan dat en heb je grootste plannen.

◆Je voelt je af en toe overweldigd door alle mogelijkheden die er zijn in marketing en sales. Je hebt al gelezen over salesfunnels, emailmarketingstrategieën, social media aanpak…. als je al je 1001 ideeën wil gaan uitvoeren dan ga je jezelf volledig over de kop werken… en dit idee geeft je stress. Het liefste zou je een concreet stappenplan willen.

◆ Je hebt het gevoel dat je ‘maar wat doet’ als het aankomt op je sales en marketing strategie. Dat je met losse flodders aan het schieten bent. Je bent heel druk bezig, maar je vraagt je af of je jouw kostbare tijd en energie wel aan de juiste zaken besteedt. Je twijfelt constant of je wel met de juiste aanpak bezig bent.

◆ Je hebt al veel research online gedaan, veel gratis e-books gedownload en gratis webinars gevolgd, misschien zelfs in betalende cursussen geïnvesteerd, maar je merkt dat dit je niet verder brengt. En je bent bang dat als je niets verandert, je over 6 maanden nog op ditzelfde punt staat. Als je heel eerlijk bent, dan weet je ook dat je jezelf hiermee soms saboteert. Je bent soms aan het ‘procrasti-learnen’, je verstopt je achter alle webinars, cursussen en boeken, in plaats van daadwerkelijk nieuwe klanten aan te spreken en te zoeken. Kennis heb je genoeg. Maar het is tijd om dit in een plan te zetten en in actiemodus te schieten.

◆ Je wil écht gaan groeien en de ambitie is er absoluut, maar je mist de structuur en focus om een concreet plan uit te gaan werken, en je weet ook niet goed waar je zou moeten beginnen en hoe je dit aanpakt.

◆Je post content op sociale kanalen en hebt een website, maar toch levert dit geen (of niet genoeg) klanten op. En je weet niet waar het aan ligt. Of je haalt wel klanten binnen, maar je werkt er veel te hard voor. Je weet dat dit makkelijker moet kunnen.

◆Je voelt je niet heel comfortabel bij sales of pitchen. Dit is niet jouw ‘ding’. Je voelt jezelf al snel te ‘commercieel’ of pusherig. Ook als je bijvoorbeeld je aanbod wil pitchen op een sociaal kanaal zoals Instagram.

◆ Je krijgt regelmatig ‘nee’ te horen op jouw aanbod of je wordt veel vergeleken op prijs. Terwijl jij weet dat je prijs zeker niet te hoog is voor de waarde die je levert.

◆Je ‘modelleert’ wel eens de strategieën van concullega’s uit de markt, maar op de een of andere manier lijken deze strategieën voor jou niet te werken.

Hoe zou het zijn als…

◆ Jij je dagen kan vullen met de allerleukste klanten, die jouw aanbod op waarde weten te schatten en hier met liefde voor betalen?

◆ Jij een concreet actieplan hebt om je omzetdoelen te behalen? Waarmee je exact weet wat er wel en niet toe doet, zodat je met focus aan de slag kan?

◆ Jij precies weet hoe je jouw uitstelgedrag en perfectionisme de kop in kan drukken? Zodat jij een echte Productieve Ondernemer kan worden die recht op het doel afgaat?

◆ Jij kan afrekenen met het ongemakkelijke gevoel dat je hebt rondom sales, “commercieel zijn” en het pitchen van je aanbod op bijvoorbeeld social media? Zodat je vol enthousiasme je verhaal kan gaan vertellen, met als resultaat dat je klanten binnenhaalt?

◆ Jij meer structuur hebt in je manier van werken en gaat werken met een gericht plan en een consistente content-, marketing- en salesstrategie?

“Merel denkt vanuit haar jarenlange ervaring goed mee en kan zich goed verplaatsen in de ondernemer en het bedrijf. Als ondernemer heb je een concreet plan nodig om te kunnen groeien.”

Daphne bode, @babymoon.nl , www.babymoon.nl

Hoe ziet Focus & Grow er uit?

In de Focus & Grow Mastermind neem ik je mee in AL mijn kennis op gebied van marketing en sales. Kennis die ik heb opgedaan in de afgelopen 10 jaar in leidinggevende commerciële functies bij internationale topbedrijven.

Het is geen standaard cursus waar je alleen kennis gaat leren. Door de praktische en concrete opdrachten ga je ook écht aan de slag!

Ik ga je challengen om uit je comfort zone te gaan en te gaan experimenteren met verschillende marketing en sales strategieën. Je gaat je eigen bedrijf analyseren en vervolgens een plan van aanpak opstellen, zodat je gefocust kan gaan groeien. Ja, dit is soms spannend en voelt soms ongemakkelijk. Maar zo leer je wel het beste wat er goed werkt voor jou en jouw bedrijf.

In dit programma ga ik je dus niet uitleggen hoe je iets ‘moet’ doen. Ik vertel je over mijn ervaring in marketing en sales en wat ik zie wat er werkt, en ja, ik geef je templates en scripts om je op weg te helpen, maar vervolgens ga jij zelf experimenteren en ervaren hoe dit is voor jou. Ik geef je de tools, en jij gaat hiermee jouw eigen authentieke methode ontwikkelen.

Je gaat aan de slag met:

 • Het strategisch kiezen en inspelen op jouw doelgroep. Hoe zorg je ervoor dat jouw ideale klant geen oog heeft voor de concurrentie en alleen maar met jou wil werken?
 • Het ontwikkelen van een strategisch en onweerstaanbaar aanbod, met prijzen die gebaseerd zijn op jouw waarde. We kijken naar jouw aanbod in relatie tot je time management, zodat je weet waar je het beste je kostbare tijd en energie aan kan besteden.
 • Het schrijven van een sales en marketingplan. Je gaat een jaarplan opstellen en dit vertalen naar een kwartaalplan en maandplan.
 • Je eigen time-management en productiviteit. Waar besteed jij je tijd aan in je bedrijf en waar kan dit effectiever? Je gaat aan de slag met je eigen saboteur als het gaat om uitstelgedrag en perfectionisme. Zodat jij je gaat focussen op de zaken die er echt toe doen om te gaan groeien.
 • Het aantrekken van leads. Samen duiken we in het succesvol inzetten van sociale media en het neerzetten van een merk waar jouw ideale klant niet omheen kan.
 • Het creëren van een warme doelgroep. Ik leer je alles over het succesvol inzetten van (email) marketingstrategieën.
 • Het schrijven van converterende salesteksten voor op je website, sociale media of andere communicatie.
 • Het voeren van verkoopgesprekken. Ik leer je verkopen vanuit verbinding, zodat je je niet voelt als een sleazy salespersoon. Je leert alles over het tackelen van bezwaren en het inspelen op de behoeftes van je ideale klant. Ik deel mijn exacte methode met je waardoor ik 90% conversie op mijn salesgesprekken behaal.
 • Het tracken en monitoren van de belangrijkste KPI’s in je bedrijf. Ik vertel je alles over marketingstatistieken, waar je ze kan vinden en hoe je ze kan interpreteren.

Naast het online programma, dat bestaat uit 8 modules met 40+ videolessen en een werkboek van meer dan 100 pagina’s, zijn er 8 live coaching calls via Zoom met mij in groepsverband, waarin ik deelnemerscases bespreek. Voorafgaand aan elke coaching call kan je jouw vragen insturen zodat ik deze kan behandelen. De opnames van de coaching calls worden achteraf beschikbaar gemaakt zodat je ze kan terugkijken. Op die manier leer je ook van de uitdagingen waar de anderen uit de groep tegen aan lopen!

Ten slotte is er een besloten Facebook groep waar je gedurende het programma toegang toe hebt. Regelmatig zullen er ook opdrachten/oefeningen zijn die je kan posten in de groep en waarop ik feedback geef.

“Ik heb nu een duidelijk plan met ALLE stappen die ik moet uitvoeren om een goede verkoop neer te zetten. Ik zou dit echt aan iedereen aanraden die niet zo strak is met plannen 🙂. Als je nog twijfelt: gewoon doen! Je kan bij Merel voor heel wat terecht, maar ze voelt ook aan waar je grootste ‘valkuil’ zit en waar er dus ruimte is om te gaan groeien.

Freya Min – Talentenpaleis

“Ik ga nu veel gerichter te werk, weet waar ik me op moet focussen en ik weet veel beter wat me te wachten staat”

“Het hele ondernemen is nog wat nieuw voor mij. Op de meeste vlakken deed ik maar wat, wat uiteraard niet het gewenste resultaat gaf. Ik had nood aan wat begeleiding en iemand die me stap voor stap door de belangrijkste zaken voor mijn business loodste.

Ik ga nu veel gerichter te werk. Ik weet waar ik me op moet focussen en ik weet veel beter wat me te wachten staat.

Ik raad dit echt iedere ondernemer aan! Je krijgt sowieso waardevolle informatie die je verder kan helpen! Als je het alleen zou doen, zou je er waarschijnlijk veeeel langer over doen en zou het resultaat waarschijnlijk niet even goed zijn.”

-Stephanie Hulin, diëtiste, @theguiltfreedietitian

Wat krijg je?

Het Online Programma

✔️ Onbeperkt toegang tot het Focus & Grow programma, met 8 modules met 40+ videolessen die jou helpen met thema’s als:

 • Een succes mindset: leer afrekenen met perfectionisme en uitstelgedrag
 • Positionering & strategie
 • Een strategisch en onweerstaanbaar aanbod voor jouw ideale klant
 • Focus door doelen te stellen en deze te vertalen naar een concreet actieplan (jaarplan, marketingplan, salesplan)
 • Jouw eigen time- en energy management
 • Leads aantrekken via jouw website en social media
 • Hoe zorg je voor een ‘warm’ publiek? Verkopen via een contentstrategie.
 • The art of selling: converterende teksten, salesgesprekken en websites
 • Tracking & Monitoring: alles over de belangrijke KPI’s in jouw bedrijf.

De modules komen gedruppeld beschikbaar gedurende de 12 weken van het programma. De lessen gaan écht de diepte in: van oefeningen voor het formuleren van je ideale klant tot het opstellen van een realistisch omzetplan met achterliggend actieplan, zodat je ook met focus je omzet kan gaan behalen. Je leert ook hoe je scherpe teksten schrijft om lezers om te zetten in klanten. We gaan ook uitgebreid in op sales (in de breedste zin van het woord, dit gaat zeker niet alleen over salesgesprekken). Ik geef je al mijn kennis en ervaring en deel bewezen strategieën.

Je krijgt ook toegang tot alle ‘updates’ op dit programma, dus mogelijke modules die in volgende rondes worden toegevoegd.

Praktische werkboeken en templates

✔️ Je ontvangt praktische werkboeken en templates waarin je al je opdrachten kan uitwerken. Ik geloof erin dat je zoveel mogelijk leert door te DOEN. Ik deel mijn eigen materialen zoals email scripts, social media strategie en verkoopmethode (niet alleen voor salesgesprekken) met je, zodat je deze heel makkelijk zelf kan gebruiken in je eigen bedrijf.

8 Q&A’s waarin je al je vragen kan stellen

✔️ Regelmatig is er een Q&A met de ondernemers die in de groep zitten. In totaal zijn er 8 Q&A’s. Je kan zelf vragen en cases insturen, maar je zal zien dat je ook veel leert van vragen van anderen. Als je er niet live bij kan zijn, kan je ook je vraag opsturen. Ik zal deze dan behandelen en je ontvangt altijd een opname van de sessie.

Toegang tot de besloten community

✔️ Je krijgt toegang tot een besloten Facebook groep met andere deelnemers van dit programma. Hier kun je al je vragen stellen en connecten met andere deelnemers.

Bovendien krijg jij nu deze 2 bonussen er GRATIS bij:

✔️ Toegang tot de Productive Planning Training, waar je alles leert over het efficiënt indelen van je dag- en weekplanning en gefocust werken aan je doelen. T.w.v. €149,-

✔️ Een Strategic Planning Workshop van 90 minuten samen met de groep ondernemers die net zoals jij er helemaal voor gaan. In deze sessie gaan we doelen stellen voor rest van het jaar en alvast starten met een plan van aanpak! T.w.v. €199,- !

“Al direct in de tweede maand van dit programma behaalde ik mijn omzetdoelen voor die maand!”

Tina rombout, creatief therapeut

Bonus: Expertsessies

Gedurende het programma zullen er ook diverse masterclasses worden gegeven door experts.

Onderstaande experts hebben al toegezegd.

Bereik vergroten op Instagram met de juiste strategie

Kyra Tamminga

HashtagK

Meer klanten door het inzetten van storytelling

Freekje Mollema

Spreek met Freekje

Energy Management & Balans voor ondernemers

Annick van Staey

Opternieft

Creëer een zakelijk fotoarchief voor je socials

Danielle Regout

Personal OPAWanneer is dit NIET voor jou?

Als jij op zoek bent naar een ‘get rich quick’ oplossing. I hate to disappoint you, maar dat bestaat niet, naar mijn mening. “There is no secret ingredient” zoals zo mooi wordt gezegd in de film Kung Fu Panda :). Vandaar dat je van mij ook geen beloftes krijgt als ’10k maanden draaien binnen 3 maanden’ of zoiets dergelijks. Waar ik wél heel hard in geloof, is dat het laten groeien van een bedrijf echt een stuk moeitelozer gaat zodra je uit de theorie stapt en in actiemodus schiet. En zodra je al die marketing en sales strategieën ook echt op de juiste manier gaat toepassen. Want wat ik zie is dat de theorie vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd of verkeerd in de praktijk wordt gebracht.

◆ Als jij het heerlijk vindt om alleen online videomodules/webinars te bekijken en nog niet bereid bent om uit je comfort zone te stappen en daadwerkelijk in actie te schieten. Dan is een theoretische cursus op dit moment de betere optie voor jou.

◆ Als je écht op zoek bent naar volledige 1-op-1 begeleiding en iemand die met jou samen een plan op maat gaat schrijven. Ik ga persoonlijke feedback geven op de gemaakte opdrachten en tijdens de Q&A alle vragen beantwoorden, maar het blijft een groepsprogramma. Als je geïnteresseerd bent in individuele begeleiding is er wel de mogelijkheid om extra individuele sessies bij te boeken. Je kan ook altijd even contact opnemen om te kijken wat ik voor je kan betekenen.


Een greep uit de reacties van deelnemers van Focus & Grow:

“Het is een investering die je er dubbel en dwars uithaalt. Aangezien het je zo veel verder kan brengen dan waar je nu staat.”

Marissa aerts, diëtiste

Veelgestelde vragen

Wat is de investering van de Focus & Grow Mastermind?

De investering voor de Focus & Grow Mastermind bedraagt €1950,- ex BTW.

Momenteel is er een tijdelijke korting waardoor de investering niet €1950,- maar €1700,- is!

Je kan ook in 6 maandelijkse termijnen betalen.

Wanneer start Focus & Grow?

Je kan je op elk moment aanmelden! Het programma start zodra jij je aanmeldt en duurt 5 maanden.

Wat als ik niet live bij de Q&A’s kan zijn?

Dat is geen probleem, je ontvangt sowieso altijd de opname van alle Q&A’s. Daarnaast kan je van tevoren ook je vragen insturen. Zo kan ik tijdens de Q&A er voor zorgen dat ik je vraag beantwoord, ook al ben je er niet live bij.

Hoeveel tijd kost Focus & Grow?

Ik zou rekenen op elke week zeker 1 á 2 uur voor de modules en de opdrachten. Daarnaast zijn er dus 8 Q&A’s via Zoom.

Ben je momenteel heel druk of kan je vanwege andere redenen even geen tijd vrijmaken? Geen probleem, je hebt onbeperkt en ‘levenslang’ toegang tot het online programma en alle toekomstige updates. De live Q&A’s worden bovendien opgenomen en je krijgt toegang tot alle opnames.

Voor wie is dit programma?

Focus & Grow is voor dienstverlenende ondernemers in de opstart of groeifase van hun bedrijf. Zit jij al in de ‘opschaalfase’ en ben je echt op zoek naar individuele begeleiding op maat, dan is mijn 1:1 Level Up Mentoring Traject waarschijnlijk geschikter.

Hoe verschilt deze mastermind van andere programma’s?

Vaak is het zo dat je in online programma’s wel veel leert, maar dat je niet zeker weet of je het allemaal goed toepast. Dan zal hier niet gebeuren vanwege de kleinschaligheid en de persoonlijke feedback.

Bovendien kan jij dus al jouw vragen stellen tijdens de live Q&A’s. Zo weet je zeker dat je de geleerde kennis ook juist toepast.

Daarnaast ben ik van mening dat je in elk programma wat leert. Ik heb zelf inmiddels behoorlijk wat online progamma’s doorlopen en écht: ik heb weer iets anders te vertellen. Mijn unieke ervaring en kijk op de zaak. Ik merk zelf ook dat ik nog steeds heel veel leer van anderen. Soms zijn het dingen die je ergens al weet, maar dat het kwartje door een bepaalde manier van vertellen opeens wél valt.

Focus & Grow draait om drie pijlers: focus, een concreet plan en actie.

In dit programma leg ik daarom heel erg de focus op het stellen van duidelijke doelen en het schrijven van een concreet plan van aanpak. Zodat je focus creëert voor jezelf. Want focus is de sleutel tot het bereiken van je doelen.

We gaan ook aan de slag met je interne saboteurs als het gaat om uitstelgedrag en perfectionisme. Zodat je ook daadwerkelijk in de actiemodus kan gaan schieten.

Is er ook de mogelijkheid om individuele begeleiding te krijgen?

Ja! Je kan upgraden naar een variant met extra individuele sessies.

Je kan bij het afrekenen een losse 1-op-1 sessie van 60 minuten erbij boeken voor €197 i.p.v. €249,- .

Ik heb de investering niet liggen

Dat is ergens misschien wel logisch, want je gebruikt waarschijnlijk nog niet de juiste marketing en salestechnieken. Je bent misschien nog te veel met ‘losse flodders’ aan het schieten en mist nog focus in je manier van werken. Misschien stel je nog geen heldere doelen voor jezelf of weet je deze doelen nog niet goed te vertalen naar een concreet plan van aanpak.

En anders had je dit programma ook niet nodig gehad.

De vraag is: wat loop je mis als je NIET in jezelf investeert? Welke omzet loop je mis doordat jij je focust op de verkeerde zaken in je bedrijf?

“Als je nog twijfelt: zeker doen! Ook qua prijs kwaliteit is dit programma absoluut een aanrader. Er zitten zó ontzettend veel tips, inzichten en lessen in waar je echt wat aan hebt als startende ondernemer.”

Christine dries, lean business coach & trainer

“Ik wilde graag een schaalbaar aanbod samenstellen en op een duidelijke manier kunnen communiceren wat mijn waarde is.

In de Focus & Grow Mastermind heb ik echt kunnen inzoomen op de pijnpunten die ik kende, maar ook pijnpunten die ik nog niet kende. De werkboeken zorgen voor diepgang en maken duidelijk waarop ik meer moet inzetten. Ook de persoonlijke feedback brengt veel duidelijkheid en houvast voor mijn unieke situatie.

Deze Mastermind is heel waardevol, het zet je actief aan het werk! Merel kijkt naar jouw unieke situatie en denkt mee in jouw naam, maar met haar kennis en ervaring om tot de juiste inzichten te komen.”

-Sarah Geenen, life organizer, www.organisarah.be


Het verhaal achter Focus & Grow

Mijn hele werkende leven ben ik al gefascineerd door salespsychologie en -communicatie. Dit startte in een callcenter, waar ik als 16 jarige al telefoonabonnementen verkocht. Vervolgens heb ik in mijn tienerjaren nog ervaring op kunnen doen in deur-tot-deur verkoop van energieabonnementen, krantenabonnementen en goede doelen. Ik ben van nature enorm resultaatgericht ingesteld en maakte er een sport van om telkens ‘the best in class’ te worden.

Het was dus niet verrassend dat ik, toen ik na mijn Masteropleiding begon in het Management Traineeship (een ‘high potential’ programma) bij PostNL, in een salesfunctie werd geplaatst.

Hier werd ik al direct medeverantwoordelijk voor een miljoenenbudget. Een rol waarin ik onderhandelde over miljoenencontracten en diensten verkocht van soms wel €200k.

Wel even iets anders dan een krantenabonnement verkopen 🙂

Ik ervoer het als een enorme uitdaging. Om het goed te kunnen moest ik razendsnel een set van skills onder de knie krijgen. Ik moest de meerwaarde van deze diensten kunnen overbrengen aan de klant. Ik moest goed kunnen overbrengen waarom míjn bedrijf beter was dan de andere leveranciers in de markt (die overigens altijd goedkoper waren). En: ik moest authentiek kunnen verkopen vanuit verbinding. Want wat dat betreft is het oude gezegde nog steeds waar: mensen kopen van mensen.

De methodes, communicatietechnieken en salesstrategieën die ik in deze tijd heb geleerd zijn zaken die mij in mijn verdere carrière in marketing en e-commerce enorm hebben geholpen, en waar ik, zeker als ondernemer, absoluut de vruchten van pluk.

Naast deze communicatie skills moest ik ook zorgen voor nieuwe klanten. Ik wist dat ik gefocust aan de slag moest met een lijst aan leads en een ijzersterke follow-up. Ik creëerde als enige van mijn peers een gedetailleerd plan, dat ik dagelijks opvolgde. Ik stelde een lijst op van potentiële leads, en ging iedereen af om mijn voorstel te pitchen. Door een scherpe focus te hebben op mijn doelen en door zo veel te testen en te proberen, leerde ik wat er wel en niet werkte. En wat er wel en niet werkte voor míj. Want de methodes die werkten voor mijn collega’s met soms wel 30 jaar ervaring, bleken voor mij niet altijd te werken.

Maar door zoveel te testen kon ik dus telkens mijn methode en verhaal aanscherpen. En dit was niet zonder succes. Ik behaalde in dat eerste jaar de meeste omzet van alle andere starters in sales, en dat met een product dat gloednieuw was op de markt. Het was toen dat ik besefte dat succes vaak voor een groot deel zit in focus hebben op je doelen, het schrijven van een concreet plan en actie nemen. En uiteraard het loslaten van perfectionisme en uitstelgedrag: van jezelf accepteren dat je nu eenmaal fouten gaat maken.

Na mijn eerste salesfunctie rolde ik in marketing, waar ik dezelfde communicatiestrategieën kon toepassen op marketingcommunicatie. Maar met het verschil dat ik nu ook leerde alles over on- en offline marketing, positioneringsstrategieën, doelgroepen…. Een paar jaar later werd ik leidinggevende van een salesteam. En ik zag dat een aantal van mijn teamleden tegen dezelfde uitdagingen aanliepen: ze voelden zich niet altijd prettig bij het echte ‘verkopen’, wisten de waarde van het aanbod niet goed over te brengen en werkten niet met een gefocust actieplan. Ik begon mijn teamleden te coachen op deze skills. Met bizarre resultaten. Stuk voor stuk behaalden ze geweldige resultaten en nog veel belangrijker: ze verkochten vanuit authenticiteit en verbinding. En dit zorgde voor zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid.

Eigenlijk gedurende mijn gehele loopbaan in loondienst viel het me op dat veel van de freelancers met wie ik werkte (fotografen, videografen, eventmanagers e.d.) zich niet echt probeerden te verkopen. Ze waren heel droog in hun communicatie, wisten hun waarde niet goed over te brengen en waren langzaam in hun follow-up. Grappend zeiden we dan wel eens met collega’s onder elkaar “willen ze soms geen geld verdienen?”. Ze zullen het wel druk hebben.

Toen ik met mijn bedrijf De Productieve Ondernemer begon, kwam ik in een netwerk van andere ondernemers terecht. En het was pas toen dat ik besefte dat er vaak veel meer aan ten grondslag lag: mindsetblokkades, maar óók bepaalde kennis over marketing- en salescommunicatie die miste. Daarnaast merkte ik dat veel van deze ondernemers behoefte hadden aan focus. Ze hadden het gevoel met losse flodders te schieten. En snakten naar een concreet actieplan.

Wat me ook opviel is dat veel ondernemers zich verdiepen in alle gratis (of betaalde) content die er tegenwoordig te vinden is over marketing en sales, maar dat deze strategieën regelmatig verkeerd worden toegepast in de praktijk. Er is een focus op de verkeerde zaken. Regelmatig zie ik ondernemers die het lastig vinden om door de opstartfase heen te breken, die in principe wel de juiste strategie gebruiken, maar het niet goed implementeren. Waardoor de hele strategie aan kracht verliest.

En zo ontstond bij mij het idee voor de Focus & Grow Mastermind. Om ondernemers te helpen met het laten groeien van hun onderneming. En dit in groepsverband en met concrete opdrachten en feedback. Waarbij je aan de ene kant focus gaat aanbrengen en een concreet plan gaat opstellen, en aan de andere kant leert omgaan met uitstelgedrag en perfectionisme, waardoor je ook daadwerkelijk in de actiemodus kan gaan schieten. Zodat je zo snel mogelijk kan groeien naar een bloeiend en winstgevend bedrijf.

Dit zeggen anderen over een samenwerking met mij:

“Mijn bedrijf ging OK, maar ik wilde gaan schalen. En ik wilde vooral meer structuur en organisatie.

Wat mij aantrok tot Merel was dat zij eigenlijk heel veel ervaring had in corporate, aangezien ik zelf nooit in een bedrijf heb gewerkt en direct na mijn studies ben gaan beginnen ondernemen.

Dus we hebben echt gewerkt aan het creëren van meer structuur. Merel heeft mij duidelijk laten zien hoe ik veel beter georganiseerd kan zijn. Hoe dat ik een plan kan maken voor het jaar, hoe dat ik een duidelijk plan kan maken voor een kwartaal. Want voor die tijd deed ik maar wat. En tot zover ging dat prima, maar dat zorgt er natuurlijk niet voor dat je echt kan gaan schalen.

Door met Merel te werken heb ik dan ook VA’s aangenomen die mij hebben geholpen, waardoor ik ook een deel van mijn werk kon outsourcen. Hierdoor kon ik meer tijd gaan creëren.

Voor mij was het enorm impactvol dat we hebben gewerkt aan iets wat ervoor zorgde dat de omzet en verkoop voorspelbaar werd. Dat hebben we gedaan door aan een webinar te werken. En door elke keer het webinar opnieuw te kunnen geven, zagen we voorspelbare inkomsten binnenkomen.

Mijn ervaring met Merel is amazing. Waar ik ook van hou, en wat ik heel belangrijk vind, is dat Merel ook altijd suggesties geeft. Soms gaan mensen je feedback geven en zeggen wat niet goed is, maar Merel geeft ook meteen suggesties wat wél zou kunnen. Of hoe je iets bijvoorbeeld anders kan verwoorden. Dit is handig en hierdoor kun je veel sneller vooruit gaan.

Ik ben dus super tevreden. Ik heb haar al aangeraden aan vrienden in mijn eigen netwerk en ik zou haar gewoon echt aanraden om 1:1 mee te werken.

Joachim Badejoh, ondernemerscoach en eigenaar van advertising agency Bademedia. www.bademedia.com , @joachimbadejoh

“Dankzij Focus & Grow heb ik nu duidelijk wie ik als doelgroep wil en wat mijn aanbod is. Ik heb ook meer inzicht in waar de knelpunten liggen en waar ik nog verder aan ga werken.  
Ik raad Focus & Grow absoluut aan, zeker voor startende ondernemers die nog hun doelgroep, product, prijzen, marketing, etc moeten bepalen. Alles komt stap voor stap aan bod en het is een heel duidelijk en compleet programma. Merel neemt je van begin tot eind mee in de stappen die je moet zetten.”

-Maaike Guijs, orthomoleculair voedingscoach, @maaikesvoedingsadvies

“Ik ging de Focus & Grow Mastermind volgen omdat ik weinig tot niks van sales en marketing kende. En al zeker niet het mooie stappenplan om je zaak vanaf 0 op te bouwen. Dat wou ik graag uit deze mastermind halen.

Natuurlijk had ik van tevoren wel wat twijfels: ga ik de investering er wel uit halen? Ga ik niet teleurgesteld zijn?

Maar de ervaring was zeer goed! Ik zie nu enkele heel concrete stappen die ik kan nemen en weet hoe ik grip kan krijgen op zaken die ik kan opvolgen om te bekijken hoe het gaat met mijn bedrijf. De modules zijn goed opgebouwd. De Q&A’s waren heel leerrijk.

Ik zou dit zeker aan anderen aanbevelen. Merel legt duidelijk de basis van marketing & sales uit. Niet alleen theorie, maar ze legt ook uit hoe je het kan doen, zonder zweverigheid zoals ‘volg je gevoel’ etc.

En ze geeft persoonlijke feedback in de FB groep en de Q&A’s. Merel neemt elke vraag oprecht en zeer degelijk op en bezorgt je altijd een uitgebreid antwoord.”

-Sofie Vriesacker, Technisch Virtual Assistant, @vansofie

“Ik ben de Focus & Grow Mastermind gaan volgen omdat ik in de opstartfase zat van mijn (online) business als zelfstandig ondernemer. Ik heb enorm veel geleerd over plannen, structureren, realistische doelen stellen, hoe je je aanbod vorm geeft en hoe je een correcte prijs berekent. Ik heb nu een helder zicht over de stappen die ik moet nemen.

Ik zou de Focus & Grow Mastermind zeker aanbevelen aan anderen! Je krijgt een realistisch kader en oprechte feedback van een ervaringsdeskundige.

Als je nog twijfelt: zeker doen! Ook qua prijs kwaliteit is dit programma absoluut een aanrader. Er zitten zó ontzettend veel tips, inzichten en lessen in waar je echt wat aan hebt als startende ondernemer.

Merel biedt je heldere handvaten en houdt je in de sessies ook een spiegel voor, zodat je de meeste kans van slagen hebt!”

-Christine Dries, lean business coach & trainer, @faroconsult

“Ik deed (doe) heel veel verschillende opdrachten voor verschillende opdrachtgevers (B2B) en mijn werk voor particuliere klanten (ouders) kwam daardoor telkens lager op het prioriteitenlijstje. Ik ging de Focus & Grow Mastermind volgen omdat ik weer focus wilde aanbrengen en slimme keuzes wilde maken.

Ik heb nu veel helderder wat ik wil en waarom (missie van mijn bedrijf) waardoor ik andere keuzes maak en beter kan prioriteren. Ik heb allemaal concrete acties en plannen om op te schalen.

Ik vond de Focus & Grow Mastermind echt superwaardevol!

Doordat ik al eerder een traject bij een businesscoach had gedaan, wist ik een deel van de info al, maar met de focus die ik van tevoren had aangebracht met hulp van Merel, keek ik er toch net anders naar waardoor ik er toch veel nieuwe dingen uithaalde. Ook waren er zaken nieuw, want bij sommige onderwerpen gaat Merel echt in op specifieke details hoe je iets kan doen, die wel heel belangrijk zijn.

De combi van online modules, de Q&A en daarnaast de individuele sessies vond ik echt fijn; dat was voor mij ook een van de reden om voor Merel te kiezen.”

-Anke van der Bor, coach voor ouders met temperamentvolle kinderen, @anke_momcoach , www.pentakelopvoedcoaching.nl

“Op internet vind je heel veel gratis info maar daardoor zie je door het bos soms ook de bomen niet meer. De ene zegt zus, de andere zegt zo… En daarom ging ik de Focus & Grow Mastermind volgen: omdat ik concrete begeleiding nodig had hoe ik alles rondom mijn bedrijf nu het beste kan aanpakken.

Ik heb enorm veel geleerd en heb er echt heel veel uitgehaald. Merel deelt theorie, maar geeft telkens ook zeer concrete voorbeelden waardoor ik het veel beter kon gaan implementeren. De werkboeken zijn zodanig opgesteld dat je ze eigenlijk elk(e) jaar/periode opnieuw kan invullen en zo je vooruitgang kan evalueren. Je krijgt veel informatie en daardoor leer je telkens opnieuw iets bij als je een module herbekijkt.

Je wordt écht tot nadenken aangezet over hoe je bedrijft draait en naar waar je wil in de toekomst.

Van tevoren had ik wel wat twijfels. Ik had namelijk al eens een ander business traject gevolgd, maar dat was toen heel theoretisch. Ik had daarom wel wat twijfels of ik nog echt wat ging bijleren, want ik ken al best wel wat theorie over marketing en verkoop.

Toch ben ik ingestapt, omdat Merel het allemaal op een heel begrijpelijke manier kan uitleggen.

En hier heb ik geen moment spijt van gehad. Merel denkt ook heel erg persoonlijk met je mee, wat ook voor focus zorgt.

Als je nog twijfelt: zeker niet twijfelen, gewoon doen! Je gaat hier heel veel uit halen.

-Kelly Stroo, Hondengedrags- en trainingscentrum ‘Dogprints’, www.dogprints.be, @kellyfromdogprints

“Ik was zoekende als nieuwe ondernemer en zocht naar handvatten om mijn nieuwe bedrijf een goede fundering te geven. Ik zocht naar meer kennis over ondernemen en dat op een overzichtelijke en gestructureerde manier.

Door de Focus & Grow Mastermind heb ik meer rust en zekerheid gevonden in mijn ondernemerschap. Het voelde alsof ik door Merel aan de hand ben meegenomen in het starten van mijn bedrijf. Ik heb nu een stuk meer kennis over strategieën, maken van een juist aanbod en over mijn ideale klant.

Van tevoren twijfelde ik wel: zou het mijn geld wel waard zijn? Maar alle nieuwe kennis en inspiratie was het meer dan waard!

Ik zou dit iedere ondernemer aanbevelen, omdat de cursus zo bomvol kennis en structuur zit. Dit heb je echt nodig als ondernemer. De mastermind is een totaal pakket waarin je over alles leert. Merel is heel fijn om naar te luisteren en ze weet gewoon heel veel!

Dit is echt voor de ondernemer die meer wil leren over alle facetten van ondernemerschap. De ondernemer die structuur mist en heel veel tijd kwijt is aan de randzaken die er niet toe doen. Merel leert hoe het efficiënter kan.

Merel is een heel kundige vrouw. Je gaat sowieso heel veel leren over het organiseren van je bedrijf!”

-Marjan Liefke, interieur ontwerper, www.byliefke.nl, @byliefke

“De sessie was echt heel erg to the point, met concrete actiepunten. Ik ben ook meteen aan de slag gegaan met een aantal zaken die Merel mij had aanbevolen!

Merel had op voorhand ook opzoekingswerk gedaan waardoor ik echt het gevoel had dat ze wist waar IK mee bezig was. Ze gaf zeer gericht advies.

Voorafgaand aan de sessie dacht ik dat ik alle strategieën wel geprobeerd had. Door het gesprek besefte ik dat er echt nog zaken zijn die ik kan aanpassen en verbeteren, die een grote impact kunnen hebben.

Als je nog twijfelt: gewoon doen! Het levert je SOWIESO wat op!”

-Ana De Plus, baby- en kinderslaapcoach, @twinkeltwinkel_ana, www.twinkeltwinkel.be

Ik was op zoek naar antwoorden i.v.m. het aanspreken van mijn ideale klant. In de sessie met Merel heb ik heel veel cruciale inzichten gekregen om te kunnen groeien. Ik heb ook veel concrete to do’s en tips om meteen mee aan de slag te gaan. Ze antwoordt op een directe en eerlijke, maar rustige en lieve manier.

De sessie was leerrijk en waardevol! Merel gaf antwoord op al mijn vragen. Ze denkt echt mee en is helemaal gefocust op oplossingen en groei. Ik zou een sessie met Merel echt aanbevelen! Door deze sessie heb ik bepaalde vragen die ik had, na lange tijd kunnen loslaten. Dat gaf een opgelucht gevoel.

Als je nog twijfelt: niet twijfelen! Je krijgt echt zó veel nieuwe inzichten en adviezen en tips!

-Britta Lahaye, fotografe, @brittalayahefotografie

“Ik plande bij Merel een Pick My Brain dag, omdat ik een concreet plan voor 2022 wilde maken.

Dankzij Merel’s hulp heb ik nu meer duidelijkheid over de stappen die ik kan nemen om in 2022 mijn aanbod neer te zetten. Fijn dat Merel meedacht en dat ik nu een concreet plan heb!

Ik zou dit aanraden aan ondernemers die graag concreter willen worden in hun strategie en meer willen leren over de inhoudelijke tools en mogelijkheden op het gebied van marketing.

-Ashmita Krishna Sharma, www.sparkling-gems.nl

“De sessie met Merel was enorm waardevol en overtrof mijn verwachtingen. Je stapt binnen met vragen en bedenkingen en vertrekt met praktische tips en tricks die je écht verder helpen.

Merel luistert aandachtig, vat jouw hindernissen (zelfs waar je niet dacht een hindernis te hebben) to the point samen, kijkt – samen met jou – wat je zou kunnen bijschaven en geeft hierin een heuse toolbox mee.

.Ik boek zeker een vervolgafspraak in om verder te kijken wat ik nog meer kan doen.

Je hoeft het niet alleen uit te dokteren. Merel kijkt met een frisse blik naar jou en jouw bedrijf en nét dat zorgt dat ook jij met een ander perspectief naar jouw bedrijf zal kijken!”

-Joke Vansantvoort, @mild.scheiden, www.vansantvoort-advocaten.be

“Het was heel leerrijk om met Merel te werken. Merel speelt goed in op waar je staat en weet je van daaruit verder te helpen. Daarnaast deelt ze ook veel persoonlijke inzichten zonder te pushen. Er ging een wereld voor me open!

Ik zou dit aanraden aan mensen die echt een aanzet nodig hebben in een bepaald topic, zoals content marketing. En ook zeker aan mensen die al langer bezig zijn en misschien vastgeroest zitten in een werkwijze die geoptimaliseerd kan worden. Ze is realistisch en geeft ook aan waar er nog werk te doen is, zonder dat dit stress geeft. Aan iedereen die nog twijfelt zou ik zeggen: doen! Starter of al even bezig, iedereen kan iets opdoen van de expertise van Merel.

-Liza Knockaert, @tikiphotography.me

“Ik volgde bij Merel een Pick My Brain dag, en deze ervaring was ontzettend goed! Mijn hoofd is leeg, alles staat in een concreet plan. Dit geeft een duidelijk overzicht. Ik zou dit over 6 maanden zeker weer doen. Ik raad dit echt iedereen aan, het is wat iedere ondernemer nodig heeft: een duidelijk en concreet plan.

Als je nog twijfelt: absoluut doen! Merel denkt vanuit haar jarenlange ervaring goed mee en kan zich goed verplaatsen in de ondernemer en het bedrijf. Als ondernemer heb je een concreet plan nodig om te groeien”.

-Daphne Bode, @babymoon.nl

“Het was een hele fijne ervaring!

Merel begreep mijn verhaal goed en kon mijn situatie goed inschatten. Vaak heb ik bij het praten met iemand een intern stemmetje van “ja maar bij mij werkt dat niet …” en dat heb ik eigenlijk bij Merel geen enkele keer gehad.

Het bijhouden en monitoren van mijn tijdsbesteding was écht een eye-opener. Daarnaast probeer ik ook sinds de sessie met Merel het perfectionisme meer los te laten. Ik zou dit zeker aanraden aan alle ondernemers die meer structuur nodig hebben om beter te functioneren.

Als je nog twijfelt: zeker doen! Soms zijn het de kleine dingen die je aanpast die echt een wereld van verschil kunnen maken.”

-Lieve Mariën, @piekewieke, www.piekewieke.be

“Binnen Focus & Grow vond ik een enorme dosis aan kennis! Ik kreeg meer inzicht in het aanbrengen van structuur. Ook Merel’s posts op Instagram herinneren me heel fijn aan die noodzaak van focus, ook nu na de afronding.

De video’s vond ik super informatief. Ik startte met Focus & Grow op het moment dat ik ook startte met ondernemen. Nu, na een half jaar ‘ doen’, wil ik alles nog eens doornemen. De Q&A’s vond ik heel prettig en gezellig, met Merel als ervaringsdeskundige om te kunnen ‘ijken’ en met ‘gelijkgestemden’.”

– Annemiek

De video’s vond ik super informatief. Ik startte met Focus & Grow op het moment dat ik ook startte met ondernemen. Nu, na een half jaar ‘ doen’, wil ik alles nog eens doornemen. De Q&A’s vond ik heel prettig en gezellig, met Merel als ervaringsdeskundige om te kunnen ‘ijken’ en met ‘gelijkgestemden’.”

– Annemiek

“Wat is de tijd voorbij gevlogen! Ik wil je graag bedanken voor alle tips, inspiratie en informatie!

Van te voren twijfelde ik over mijn doelgroep en welke richting ik nu precies in wilde gaan, maar tijdens jouw programma ben ik heel wat stappen verder gekomen. Het is me heel duidelijk geworden wat ik wil doen en wat ik wil aanbieden.

Inmiddels is mijn website klaar en ben ik begonnen met de eerste content plaatsen.

De actiestand staat aan en dat voelt heel fijn!

De focus waar ik naar zocht daar heb je zeker aan bijgedragen met jouw programma om die te vinden.

De video’s zijn echt super fijn en duidelijk! Ze geven echt praktische handvaten om stappen te zetten.

Nogmaals enorm bedankt voor alles! Je hebt het allemaal super netjes en mooi in elkaar gezet en bent daarin wel een voorbeeld/ inspiratiebron voor hoe ik het zelf ook wil in mijn bedrijf!”

-Debbie van Heumen
Loopbaanbegeleiding,
www.humangrow.nl