fbpx

Hoe je doelen stelt die je ook echt gaat bereiken

We zijn alweer halverwege 2021 – ik kan niet geloven hoe snel de tijd vliegt. Zo halverwege het jaar is altijd een goed moment om even stil te staan en te kijken waar je staat ten opzichte van je doelen en plannen voor dit jaar. Even eerlijk, hoe sta je ervoor? Ben je on track?

Misschien ben jij anders, maar de meeste mensen die ik ken hebben aan het begin van het jaar enorm veel wilde dromen en ambitieuze ideeën, maar als het puntje bij paaltje komt lukt het ze vaak niet om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

En dat is ook logisch.

Want waarschijnlijk komen bij de ideeën en plannen die je hebt bedacht, hele andere werkzaamheden of taken kijken dan de dingen waar jij je elke dag mee bezig houdt. Het zit niet in je systeem.

Daarom is het zo belangrijk om de doelen die je jezelf stelt, ook daadwerkelijk te gaan plannen in je agenda. Want anders word je gewoonweg afgeleid door alle ad hoc taakjes van alledag die op je pad komen.

Dus als jij bijvoorbeeld in het dagelijks leven live yoga les geeft aan groepen mensen of aan individuen, en je wil nu ineens een online training over yoga gaan ontwikkelen, dan is dat natuurlijk heel ander soort werk dan dat je gewend bent. Dus als je dit doel – die online training ontwikkelen – dan niet gaat vertalen naar een concreet plan en dit daadwerkelijk in je agenda gaat zetten, wordt het heel moeilijk om dit doel te gaan behalen.

Want je hebt geen helder plan met actiepunten, waar je ook daadwerkelijk tijd voor hebt gereserveerd om aan te gaan werken.

Daarom deel ik in deze blogpost een super simpel systeem om doelen op te stellen voor jezelf die je ook daadwerkelijk gaat bereiken.

Stap 1: Visualiseer

Neem de tijd en schrijf het voor jezelf op: waar wil je over een jaar (of over 5 jaar) staan? Schrijf alles op wat er in je op komt.

Hieronder ook een paar vragen om je op weg te helpen:

  • Wat zou je doen als je niet zou kunnen falen?
  • Hoe zou een enorm succesvol jaar eruit zien?
  • Dit zou heel tof zijn:

Als je zo’n visualisatie moeilijk vindt, dan kan het je misschien helpen om met ‘The Perfect Day Exercise’ te werken. Dit is een hele bekende oefening als het gaat om doelen stellen en visionboarden. Het is een manier om helder voor jezelf te krijgen wat je eigenlijk wil. Je gaat dan opschrijven hoe je perfecte dag eruit zou zien, je droomleven. Vanaf het moment dat je opstaat totdat je gaat slapen. Hoe ziet je leven eruit? Wat zijn de kleine dingetjes op een dag waar je blij van wordt? Hoe zien je werkdagen eruit? Waar werk je aan?

Pro tip: maak een visionboard! Ik vind het heel handig om dit te doen in Canva en dan op te slaan als achtergrond van mijn desktop of telefoon. Je kan natuurlijk ook een fysiek visionboard maken van tijdschriftenknipsels. Zorg ervoor dat je visionboard goed in zicht is zodat je er dagelijks aan wordt herinnerd!

Stap 2: Maak keuzes

Kies één doel uit. Ja, je leest het goed, je kiest er maar één uit! Want zoals Marie Forleo zegt “if you’re unwilling to commit to one thing, you are likely to be distracted by everything”. Het probleem is namelijk dat we vaak te véél doelen en ideeën in ons hoofd hebben. En in plaats van dat we dan echt iets bereiken met één ding, zitten we aan 10.000 projecten tegelijkertijd te werken en komt uiteindelijk niets daarvan echt van de grond.

Dus: wat is het doel dat – als je het zou behalen of afronden – het grootste verschil zou maken in je leven?

Stap 3: Maak je doel SMART

Zorg ervoor dat je doel zo specifiek mogelijk geformuleerd is. Hiervoor gebruiken we de SMART methode.

SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Actiegericht
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Dus stel, jouw doel is ‘meer klanten krijgen’. Dan is dat nog steeds heel vaag, en niet 100% duidelijk wat nu eigenlijk het resultaat moet zijn. In principe heb je met één extra klant dan al je doel bereikt. Een stuk specifieker zou in dat geval bijvoorbeeld zijn: “ik wil tegen 31 december van dit jaar 50 nieuwe klanten hebben die elk een omzet genereren van minimaal 100 euro”.

Zorg er dus voor dat je je doelen helder en duidelijk formuleert met deze SMART formule!

Stap 4: schrijf alle stappen uit

Als we niet uitschrijven wat we moeten doen, hebben we wel een doel maar geen idee hoe we dat gaan bereiken. We gaan dus ALLE stappen opschrijven die we moeten doen om dit project af te ronden en aan het einde van het jaar te kunnen zeggen: “Yes, I did it!”

Denk hierbij echt in details! Je zult zien dat, zodra je alle stappen op gaat schrijven, je er achter komt dat er toch veel meer stappen zijn dan je van tevoren dacht. Want in de praktijk onderschatten we meestal hoeveel werk ergens in gaat zitten. En dit zorgt weer voor een onrealistische planning. Doordat je echt alle stapjes gaat uitschrijven kan je dus een veel betere tijdsinschatting maken. Bovendien – ook niet onbelangrijk – loop je minder risico dat je iets belangrijks vergeet.

Stap 5: plan de stappen in je agenda

Bedenk voor jezelf hoeveel tijd je nodig hebt per stap en reserveer hier tijd voor in je agenda. Dit is een stap die vaak wordt vergeten. Maar de gouden regel is: wat niet gepland is, gebeurt niet. Dus zorg ervoor dat je het werk plant in je agenda!

Et voilá, zo heb je van je doelen een realistisch plan gemaakt waar je je ook echt aan kan gaan houden. Het enige wat je nu nog moet doen is is het daadwerkelijk gaan DOEN 😊 en niet gaan uitstellen.